Kállai TáncStúdió

Tehetséges gyermek a színpadon

  

Anastasya  Korobova

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=CZEmew270No

 

Már gyerekként is értetlenül - és teljesen védtelenül - álltam a megvető tekintetek előtt: „a táncos gyerekből felnőttet csinálnak”. Később tanárként is szembesülnöm kellett a ténnyel: sok szülő fél, hogy ha a gyereke komolyabban kezd foglalkozni valamelyik művészeti ággal, akkor „nem lesz gyerekkora”. (A hobbitáncnak nagyon sok jótékony hatása van, de ebben a cikkben azokkal a gyerekekkel szeretnék foglalkozni, akik művésznek készülnek vagy versenytáncosok.)

Fontosnak tartom, hogy az elején tisztázzunk a fogalmat, mit is jelent a tehetség: az átlagot jelentős mértékben meghaladó adottság együttes. Tehát számos adottság együttes meglétéről van szó. Mindez az átlagot haladja meg nagymértékben, nem pedig az adott csoportét! Az, hogy valaki hajlékony vagy jó az ütemérzéke, az önmagában még nem feltétlenül jelent tehetséget, ahogy az sem, ha egy szűkebb közegben kitűnik. (Sajnos kezdő tanárként beleestem abba a hibába, hogy egy jó képességű gyereket azonnal tehetségesnek könyveltem el. Rá kellett döbbennem, hogy a kettő nem ugyan az.) A képességek mellett nagyon fontos szerepet játszanak a személyiségvonások. (Például hiába jók az adottságai valakinek, ha hiányzik belőle a kitartás.)

Renzulli elmélete szerint a következő négy összetevővel rendelkező egyén tekinthető tehetségesnek: átlag feletti általános képességek, átlagot meghaladó speciális képességek, kreativitás és a feladat iránti elkötelezettség.

A tehetséges gyermekeknek a gondolkodásuk fejlettebb, ezért könnyebben sajátítják el az új tananyagot, képességeiket képesek valós problémák megoldására alkalmazni.

Nagyon jellemző rájuk a fejlett verbális képesség. Bő szókinccsel rendelkeznek, és jól fejezik ki magukat. Általában hamarabb kezdenek írni és olvasni, mint társaik, gyakran önszorgalomból. Memóriájuk az átlagosnál jobb és jó információ feldolgozó stratégiával rendelkeznek. A világról jóval kiterjedtebb ismereteik vannak, mint kortársaiknak. Kedvelik a divergens gondolkodást igénylő feladatokat.

Mindezek mellett a személyiségük is más, mint az átlagnak. Kreatívak, könnyen tudnak önálló döntéseket hozni. Igazságérzetük rendkívül fejlett.  Nonkonformizmus is jellemző lehet rájuk.

Igen, pontosan ők azok, akik kis mini felnőttként viselkednek. Jobban érdeklik őket a komoly dolgok, mint a játék. Lehet, hogy már kiskorban komolyan elkezdenek foglalkozni valamelyik művészeti ággal vagy tudománnyal. Hihetetlen munkabírásról tesznek tanúbizonyságot, sokszor felnőtteket megszégyenítő módon.

Nagyon fontos: senki nem erőlteti őket, maguktól ilyenek. Igényük van saját fejlődésükre, célokat tűznek ki, elkötelezettek a feladat iránt, ezért is képesek magas szintű teljesítményre. (Semmi esetre se keverjük össze azzal az esettel, amikor a szülő a saját akaratát erőlteti a gyerekre!) Amikor azt hallom, hogy „felnőttet csinálnak belőle” vagy, hogy „nem lesz gyerekkora”, ilyenkor teszem fel azt a kérdés, hogy a gyereket megkérdezte-e valaki, hogy akar-e átlag gyerek lenni? És ha akar, akkor egyáltalán tudna-e?

El tudjátok képzelni a videókban szereplő gyerekeket babázni vagy ész nélkül rohangálni, visítozni? Én sem. És ne is várjuk el tőlük!

Miért kellene, hogy mindenki „átlagos” legyen? Ezekből a különleges gyerekekből nem kell és nem is lehet „normális” gyereket csinálni. Ha kényszeríteni akarják őket, azzal csak komoly sérüléseket okozhatnak az amúgy is érzékeny lelküknek.

Igen, érzékenyebben, mint mások, igazi művészlelkek. Ezért is van az, hogy a zenét sokkal inkább átérzik, mint az átlagos gyerekek.

Rendszerint felnőttek közt jobban érzik magukat, mint a kortársaik körében. Úgy tűnhet, hogy lenéznek másokat, de nem erről van szó. Komolyabb dolgok érdeklik őket, így nem találják meg a közös hangot a többi gyerekkel. A csúfolódást rendszerint nem értik, így védtelenek ellene.

Ezért és a képességeik fejlesztése érdekében is fontos, hogy biztosítsuk a számukra megfelelő közeget. Hasonló képességű és érdeklődési körű társak között a tehetség jobban ki tud bontakozni. (Táncosok esetében külön kell őket választani a hobbitáncosoktól. A társastánc esetében megfelelő képességű és azonos célokkal rendelkező táncpartnerre van szükség.)

A szülők és a pedagógusok szerepe óriási.

 „Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és a családjának.  De ha a tehetséges gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az már társadalmi tragédia.”

/Gallagher/

 Glenn Richard Boyce és Kayleigh Andrews

Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=VdAZgKuVRmQ

 

Glenn Richard Boyce és Kayleigh Andrews

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=COyMMxg5fk8

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

9 tipp a gyönyörű kezekért

 

kezek.jpg

Kép forrása: napititpp.hu

 

Nehéz egyszerre bomba nőnek és háziasszonynak lenni. Viszont nem lehetetlen! Ugye te is hallottad már, hogy a kéz sokat elárul az emberről? Szép kacsókat szeretnél, de a rendszeres, mosogatás, súrolás hadat üzen a bőrödnek és a körmeidnek? Most megtudhatod, hogyan varázsold gyönyörűvé a kezeidet. (Én jót szoktam magamban mosolyogni, amikor valaki ránéz a körmeimre és megállapítja, hogy sohasem mosogatok.)

Javaslom, szerezz be egy kézradírt, de szükség esetén a testradír is megteszi. Mi az? Úgy működik, mint az arcradír, csak a kéz bőrére lett kifejlesztve. Hetente egyszer szépen dörzsöld át vele a kezeid. Érezni fogok, hogy leviszi a kiszáradt bőrréteget.

Ez után kend meg egy megfelelő krémmel! A kézfejedet is, ne csak a tenyered! Figyelem: nem mindenkinek ugyan az válik be!

Ha szükséges, a körömágy bőrére használhatsz kifejezetten arra kifejlesztett terméket.

A körmeidre időnként kenhetsz körömerősítőt. Erősebb körmön tartósabb marad a lakkozás. Miért? Mert nem hajlik ide-oda, amikor megfogsz valamit.

Mielőtt lakkozni kezdesz, mindenképen dörzsöld át a körmeidet egy körömlakklemosóval átitatott vattával, akkor is, ha nem volt kifestve. Ez eltávolítja a krémek, vegyszerek maradványait, így tartósabbá válik a lakk.

A vitamin- és ásványi  anyag hiány töredezett körmöket eredményez. Ügyelj az egészséges táplálkozásra, és ha szükséges, szedj megfelelő minőségű multivitamin és ásványi anyag tablettát.

Igyál elég vizet. Megfelelő mennyiségű víz nélkül soha nem lesznek erős körmeid.

Figyelj oda, hogy milyen szappant használsz! Van, amelyik szárít, más termék viszont kellemesen ápolja a kezeket.

Használj gumikesztyűt a mosogatáshoz és a súroláshoz. Habár nehezebb vele fogni, védi a kezed a vegyszerektől.

Mint mindenünk, a kéz bőre és a körmök is törődést igényelnek. Napi néhány perc ráfordítás viszont, szép, elegáns, ápolt kezeket eredményez, amikkel bárhol magabiztosan jelenhetsz meg.

Az arcápolásról írt cikkemet itt olvashatod.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Lillith

 

dsc04995.JPG

Pünkösd hétvégén nagy megtiszteltetésben volt részem. Egy általam nagyon szeretett és tisztelt embernek a születésnapi előadásán léphettem fel. Bácsi Boglárka Avatara előadásai négy évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatták az életemet, azóta ő az egyik legnagyobb példaképem.

Sokan értetlenkedve néznek rám, hogyan mozoghatok két olyan különböző világban, mint a tánc és az ezotéria. Pedig a kettő csak látszólag eltérő, valójában nagyon is sok kapcsolat fedezhető fel a kettő között. Ha a táncot nem csak felületesen szemléljük, és a csillogó ruhák és a sminkek mögött meglátjuk a valódi mondanivalóját is, akkor érthetővé válik, hogy a színpadon ott vannak az archetípusok (ősi képek).

Mivel Bogi vallástörténész, mindenképen mitológiai témát szerettem volna színpadra vinni. A választásom Lillithre esett.

Hogy kicsoda Lillith?  A héber Talmud szerint az Úr először Ádámot és Lillithet teremtette meg. Ő egy gyönyörű, sötét hajú nő volt, azonban rendkívül öntudatos személyiség, így nem volt hajlandó Ádámnak engedelmeskedni. Ráadásul még tanítani is akarta, ugyanis egy nagy tudású mágusasszony volt. Végül elrepült a sivatagba. Az Úr utána küldte az angyalait, ő mégsem volt hajlandó visszamenni. Ez után került sor Éva megteremtésére.

A patriarchális társadalom természetesen gonosznak állította be, démonizálta, hiszen Lillith egyértelműen a matriarchátust képviseli. A kanonizált Bibliába nem került be.

13254053_1115918845137606_5412252951511841411_n.jpg

Szmolinka Eszter Mahasti koreográfiája és a gyönyörű, sejtelmes zene kiválóan passzolt a feketeruhás mágusnő szerepéhez. Nagyon élveztem, hogy légies tündérke vagy csábító nő helyett, egy bölcs boszorkány szerepében tűnhettem fel, hiszen minden nőben él egy boszi.

A tánc sokkal több annál, hogy villogunk a szép ruhákban. Komoly dolgokat lehet vele elmondani. Kár lenne csak gyönyörködtetésre használni.

13232888_1115759641820193_2539408864047681514_n.jpg

Bogival, miután átadtam neki a születésnapi ajándékát

 

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Így ápold az arcbőrödet, és éveket tagadhatsz le

 

arcapol.jpg

Minden nő gyönyörű szeretne lenni. Gondolom, te sem vagy ezzel máshogy. Időben kezdj el tenni a bőröd szépségéért, és hidd el, meghálálja neked.

A négylépcsős bőrápolásról már olvashattál egy korábbi cikkemben. Ez nagyon fontos, de hasznos dolog hetente egyszer-kétszer kiegészíteni az alábbi lépésekkel.

Arctisztítás után radírozd le a bőröd. Szépen körkörös mozdulatokkal. Ez eltávolítja az elhalt hámsejteket. Érezni fogok, hogy mennyivel simább a bőröd. Mindenképen arcradírt használj. (A házi praktikának ajánlott só és kristálycukor sokkal durvább szemű, így sértheti a bőrt.)

Ezt követően vigyél fel egy arcmaszkot. Tudatosan válaszd meg. Tudd, hogy mi a célod vele: tisztítás, méregtelenítés, esetleg hidratálás? Természetesen tisztában kell lenned a bőrtípusoddal. 10-15 percig hagyd fent, utána mosd le. Vannak lehúzható és lemosható maszkok is. Én az utóbbit jobban kedvelem. Viszont ha a lehúzhatónál maradsz, föntről lefelé irányuló mozdulattal távolítsd el, hogy ne sértsd meg a bőrsejteket. Ha szükségesnek tartod lemosás után felvihetsz még egyet, de nem ajánlom, hogy kettőnél többet használj.

Utána következhet a tonik, a krém és a szemkörnyék ápoló. (Tehát a radírt és a maszkot a tisztítás és a tonizálás közé kell beiktatni.)

Ha zsírosabb a bőröd háromnaponta elvégezheted, ha normál vagy száraz, akkor elég hetente egyszer. Természetesen évszaktól is függhet. Lehet, hogy télen csak hetente egyszer, nyáron viszont kétszer is szükséged lesz rá.

15 éve korban el lehet kezdeni, ha szükségesnek érzed.

Mindössze 15-20 percet vesz igénybe. Megérdemled, hogy ennyi időt magadra szánj. Meglátod, az eredmény nem marad el.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Retikül etikett

galerieslafayette_co_id.jpg

Kép forrása: galerieslafayette.co.id 

 

Egyik kiegészítő sem árulkodik annyira viselője személyiségéről, mint a retikül. Sok hölgynek mániája a táska, azonban kevesen tudják, mikor milyet illik hordani. Most megtudhatod, milyen alkalomra mely darabok dukálnak.

Hétköznapra mindannyian a praktikus példányokat kedveljük. Lehessen bele pakolni és ne keljen rá túlzottan vigyázni. Ha viszont az üzleti életben dolgozol, nagyon nem mindegy, hogy hogyan jelensz meg. A szolid, elegáns darabok illenek ide, azokból is a semleges színűek: fekete, fehér, vajszín, barna, esetleg piros. Az agyon díszített, tarka-barka, flitteres példányokat hagyd munka utánra.

A kisebb ridikülök elegánsabbak. Bálba, színházba, partykra nem illik normálméretű retiküllel menni. Koktélruhához és estélyihez csak pici estélyi táska illik. Ilyenkor több színből választhatsz, de lényeges szempont, hogy mindenképen passzoljon a ruha színéhez. Lehet szatén, arany, ezüst, akár flitteres is.

Örök szabály, hogy mindig, minden esetben harmonizáljon a cipő színével és anyagával.

Véleményem szerint egyáltalán nem fontos, hogy bőr legyen egy táska, sőt! Állatvédőként csak műbőr vagy bármilyen más egyéb anyagból készült darabokat hordok.

Temetésre semmi esetre se menj flitteres, gyöngyös táskával. Rendkívül ízléstelen.

Ha mindig alkalomhoz illő szeretnél lenni, több példányra van szükséged. Érdemes beszerezni őket, mert így mindig mindenhol magabiztosan jelenhetsz meg.

A cipőkről szóló cikkemért kattints ide!

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a latin táncokról

A latin táncok évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek. A diszkókban, fesztiválokon latin zene szól, hódítanak a latin stílusú klipek. Ismerd meg jobban a táncnak ezt az ágát!

A versenytáncok öt standard és öt latin táncot foglalnak magukba. Az utóbbi kategóriába tartozik a cha-cha-cha, a samba, a rumba, a paso doble és a jive. (Természetesen sok latin tánc van még, de azok nem szerepelnek a versenytáncok között: mambo, salsa, merenge, bolero, bachata, stb.) Mindegyik latin táncnak egyedi stílusa, hangulat, érzelemvilága van.

1. Az egyik legfontosabb formai sajátosság az, hogy kifele forgatott lábakat használunk, míg a standardben párhuzamosakat.

2. Nem táncoljuk őket szoros tartásban. Egymástól kb. 30 cm távolságra helyezkednek el a partnerek és teljesen szemben állnak, ellenben a standard táncokkal.

vivaladance_co_uk.jpg

Kép forrása: www.vivaladance.co.uk

 

3. A tánctartáson kívül még nagyon sokféle pozíciót alkalmazunk: egymással szemben különböző kéztartásokkal, egymás mellett, árnyék pozíció, fan pozíció, stb.

ricardo-yulia.jpg

Riccardo Cocchi és Youlia Zagoruychenko

 

4. A  cha-cha-chát, a rumbát és a jive-ot többnyire egyhelyben táncoljuk, a sambával és a paso dobléval viszont körön haladunk.

5. A fiúk itt magasabb sarkú cipőt viselnek, rendszerint inggel, természetesen az aktuális divattól változóan. A lányok nyitott szandálban táncolnak, a ruha fazonja változatos lehet. Általában rövidebb és nyitottabb, mint a standard ruhák.

michael_and_joanna.jpg

Michael Malitowski és Joanna Leunis

 

Mindez egy, az európaitól merőben eltérő kultúra importja. Valójában a latin táncok angol köntösbe bújtatott változata.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Táncold magad szexissé! Latin táncok csajoknak

Kurzusaim

 

süti beállítások módosítása