Szalagavatós táncok

szalagavato_velunk.jpg

A szalagavató minden fiatal életében mérföldkőnek számít. Jómagam is élénken emlékszem az enyémre. A végzős diákok, amikor éppen nem az érettségi vizsga vagy a főiskolai felvételi miatt aggódnak, lelkesen tervezik, hogy milyen legyen a ballagó ruha, a szalagavatós tánc és az ahhoz választott fellépő ruha.

Az elmúlt tíz év során rengeteg ilyen produkciót tanítottam be. Ezek mindig különleges élmények, hiszen hónapokig bepillantást nyerhetünk az egész osztály életében.

Milyen táncot válasszuk, ez a nagy kérdés. Nos, én konzervatívan állok a kérdéshez: a bécsi keringő nem maradhat el. Van, amelyik iskolában az egész évfolyam együtt adja elő, máshoz viszont az a szokás, hogy külön táncolnak az osztályok.

Kevesen tudják, hogy a szalagavató hagyománya az első bálozásból alakult ki. Ezért viselnek a lányok ilyenkor fehér estélyi ruhát. Ugye, így már érthető, miért szerves része a nyitókeringő a rendezvénynek.

Az angol keringő lassabb ugyan, viszont nehezebb, sőt kevésbé látványos, ezért inkább preferálom a bécsi keringőt, hacsak nem gyakorlott táncosokról van szó.

Emellett parkettre lehet lépni még egy produkcióval. Van, ahol kifejezetten két tánc a hagyomány. Ezt már szabadabban lehet megválasztani. Lehet a latin táncok valamelyike, esetleg az aktuális slágerre készült koreográfia. Gyakori a cha-cha-cha, samba, jive, rock and roll, salsa, sőt a disco tánc is. Egy jól megválasztott, látványos ruhában örök emlék marad.

Szalagavató egyszer van egy életben. Négy évig várják a diákok, ezért szeretek mindent megtenni, hogy szép emlék maradjon. Meg kell dolgozni azért, hogy jól sikerüljön, sőt össze kell dolgozni, hiszen ez csapatmunka, de higgyétek el, megéri.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod