Hány éves korban érdemes elkezdeni a tánctanulást?

Egyes szülők már óvodás korban szorgalmazzák a tánctanulást, mások szerint viszont ez még korai. Nézzük meg, milyen életkorban a legoptimálisabb elkezdeni ismerkedni a tánclépésekkel.

A tánc és az zene egyidős az emberiséggel. Mi sem mutatja ezt annál jobban, mint hogy a gyermekeknek lételemük a mozgás. Sőt, egyes kutatók szerint már az állatvilágban is találkozunk olyan mozgásformákkal, amelyek bizonyos értelemben táncnak tekinthetőek.

Azoknál a népeknél, akik még őrzik a kultúrájukat (Dél-Amerika, India, arab világ, cigányság) a gyermekek a szocializáció részeként sajátítják el az adott területre jellemző táncokat. Nem volt ez máshogy a magyar népi kultúrában sem. (Vajon megérte ezt lecserélni mindenféle elektromos kütyüre?)

A tánctanulás megkezdésére a legalkalmasabb időpont a kisgyermekkor. Az alapmozdulatokkal már óvodás korban el lehet kezdeni ismerkedni. Véleményem szerint a fegyelmezettebb gyermekek már 4-5 éves korban elkezdhetik a tánctanulást, másoknak 6-7 éves korban ajánlott. Hogy miért? Ekkor még nagyon jól fejleszthető a ritmusérzékük, a mozgáskoordinációjuk, a tartásuk, a térlátásuk, izmaik nyújthatóak és erősíthetőek. Nem mellesleg hamar kitűnnek a tehetségek és a nekik megfelelő képzésben részesülhetnek.

Mi történik ezzel szemben, ha később kezdik? Kiemelkedő tehetségeket a nagyobb gyermekek között is felfedezhetünk, viszont gondoljunk bele: 14-15 éves korban az izmok már kevésbé alakíthatóak, aki előtte nem mozgott, annak sok esetben gyengébb a mozgáskoordinációja. Ebben a korban sajnos már nagyon gyakoriak a tartáshibák, ráadásul ők már gátlásosabbak. Nem beszélve az elfoglaltságról: rengeteg a különóra és éppen továbbtanulás előtt állnak. Egyértelmű, hogy nem ebben az időszakban a legoptimálisabb beiratkozni a tánciskolába.

Külföldön nagyon jól működik a gyermekek táncképzése, különösen Oroszországban. Nézzük csak meg a nemzetközi versenyeket, mindenhol remekelnek az orosz gyerekek. 

Ezzel szemben mi a helyzet nálunk? Érettségi előtt álló fiatalok a szalagavatós táncra készülve a legalapvetőbb mozdulatokat sem ismerik, hiszen vagy egyáltalán nem tanultak korábban táncolni, vagy csak néhány hétig, ami bizony nagyon kevés.

Soha nem késő elkezdeni a tánctanulást. Minden korosztálynak örömöt okoz a zene és a mozgás. Viszont több tekintetben előnyük van azoknak, akik már kiskorban elkezdik.

 Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod