Stretching

sparga.jpg

Amikor gyerekkoromban először hallottam ezt a furcsa idegen szót, fogalmam nem volt róla, mit jelenthet. Aztán hamar rádöbbentem: egy olyan mozgásforma, amit imádok. Magyarul nyújtó gyakorlatok. Mire jó? Több mindenre. Vegyük szépen sorba.

Láttál már állatot nyújtózni? Biztos vagyok benne. Nekik senki nem tanította, ösztönösen tudják, hogy ez jót tesz. Hasonló képen cselekedtek régen az emberek is, gondoljunk a jógára vagy a tai-chi-ra. Nem is volt ennyi civilizációs betegség, mint manapság.

Hatására a vér az izmokba áramlik. Két fajtája van: a dinamikus és a statikus nyújtás. Az előbbi több rövidebb nyújtást, az utóbbi egy hosszabbat jelent.

A bemelegítésbe mindig teszek nyújtó gyakorlatokat. Miután bemozgatunk egy adott izomcsoportot megnyújtjuk.

Edzés közben is nagyon fontos a nyújtás. Miután megdolgoztatunk egy izomcsoportot, szépen, óvatosan meg kell nyújtani. Ezzel megelőzzük, hogy összeszűküljön. Ha úgy érzed szükséges, netán görcsölni kezd egy izmod tánc vagy torna közben, azonnal nyújts egy kicsit.

Edzés végére egy hosszabb nyújtást ajánlatos beiktatni. Ekkor minden izomcsoportot megnyújtunk statikus gyakorlatokkal. Megelőzi az izmok roncsolódását és az izomlázat. Körülbelül fél percig célszerű maradni egy pozícióban. Arra ügyelj, hogy csak nagyon óvatosan gyere ki a belőle. Ha gyorsan rántod össze az izmot, rövidebbre ugrik össze, mint az eredeti állapota. A célunk ugyebár, éppen az ellenkezője.

Egyes izmok gyengülésre hajlamosak, mások pedig rövidülésre. Utóbbi csoportba tartozik a nyak és a derék izmai, hiszen a hát ezeken a szakaszokon előre ível (lordosis).

Szoktál magas sarkút hordani? Én is imádom, nagyon nőies, elegáns darab. Nem kell lemondanod róla, de javaslom, hogy miután leveszed, nyújtsd meg a vádlid, hiszen megrövidíti.

A táncosoknak folyamatosan szükségük van stretchingre. Segítségünkre lehet a balett rúd, a bordásfal, de akár egy szék is.  A törzs izmait folyamatosan nyújtjuk a hajlékonyság érdekében. Nincs ez másként a vállal sem. A csípőn különösen nagy hangsúly van. Nem kell feltétlenül spárgáznod, de a farizmokat, combhajlító izmot, a comközelítőket és a vádlit folyamatosan nyújtjuk. Egy dologra figyelj: a lábakat vagy kifele forgatjuk csípőből, vagy előre néznek, de sohasem szabad befele „csámpázni”.

Ennek köszönhetően hajlékonyak lesznek és csökken a sérülésveszély. Könnyedebb, kecsesebb, folyamatosabbá válik a mozgásod. Sőt érezni fogod, hogy testileg és lelkileg is milyen jó hatással van az egészségre.

 Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod