Tango: argentin, mégis standard tánc?

 

A szenvedélyes tango a reneszánszát éli. Sok kezdő táncos értetlenül áll a tény előtt: argentin, mégis standard tánc. Hogy lehet ez? Cikkünkből azonnal kiderül.

Először gondolatban tegyünk egy utazást e tánc hazájába, Argentínába. Egy előző cikkben bővebben szóltunk arról, hogy a latin-amerikai művészet három kultúra keveredéséből alakult ki: spanyol-portugál, indián és afrikai. Nem volt ez máshogy Argentínában sem.

A tango Buenos Aires kikötőnegyedében alakult ki. Kialakulására az argentin milonga és a kubai habanera nevű táncok hatottak leginkább, de a spanyol cigány tánc is hatással volt rá.  E mellett bekerült a táncba a silencios, a szünet, a spanyol paso doble kedvelt motívuma.Az 1800-as években baile de la los negros-nak, azaz négerek táncának nevezték. Egyszóval a lakosság peremterületein táncolták. Kezdetben extatikus szólótánc volt, csak a XX. század elején vált páros tánccá, amikor az alsóbb néprétegek integrálódni kezdtek. Improvizatív tánc, előre meghatározott koreográfia nélkül. Mai formája a századfordulóra alakult ki.

Hamar átkerült Észak-Amerikába, majd Európába. Elsősorban Párizst hódította meg, ahol 1912-ben kitört az úgynevezett Tangóláz. Londont sem kerülte el. A tango az angol teadélutánokon helyet kért magának a foxtrott mellett. Természetesen hazánkat is elérte.

A rajongók mellett kritikusok is akadtak bőven, akik erkölcstelennek tartották. Gondoljunk csak bele: a korszakban még meglehetősen bizarrnak tűnt a szoros kontaktusban történő táncolás, másrészt elterjedt a felsliccelt szoknya, hiszen a szűk, hosszú szoknyában kivitelezhetetlenek lettek volna a tango lépései. Ezért az angolok úgy döntöttek, hogy megreformálják a táncot. A helyhez kötött figurákat teret betöltőekre cserélték, így vált a tango „travelling dance” –é. A hagyományos tango tartást felváltotta az európai tánctartás.

Ezzel meg is kaptuk a választ, hogy miért a standard táncok között kapott helyet. Hogy mit változtattak rajta? Mennyiben hasonlít vagy tér el a két fajta tango? Úgy gondolom, a két video magáért beszél.

 Verseny tangó Paolo Bosco és Silva Pitton előadásában (Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=EvzFVBSSzGY)

 

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod