Downton Abbey, avagy a foxtrott világa

downton_abbey_1.jpg

A művész egy állandó időutazó. Nincs ez máshogy a táncossal sem. Az adott tánc nem csak azt határozza meg, hogy melyik országba repülünk lélekben, hanem azt is, hogy melyik művelődéstörténeti korszakban találjuk magunkat. A standard táncok, az angol stílus alapját a foxtrott nevű társastánc tette le. Száz éves múltra tekint vissza. Tegyünk egy időutazást a tízes-húszas évekbe! Az utóbbi évek legsikeresebb kosztümös sorozata, a Downton Abbey ebbe a korba kalauzolja a nézőt.

 

lady_mary_crawly_3.png

 

A XX. század elejének különleges varázsa van.   A szóban forgó népszerű tévésorozat korhűen mutatja be ezt az időszakot. A szoknya már mutathatja a bokát, megjelent a pici cipősarok, fűző még van. Az urak frakkban ülnek asztalhoz, a fehér mellény és a fehér csokornyakkendő elengedhetetlen kellék. (Micsoda botrány kerekedig abban az epizódban, amikor eltűnnek őméltósága frakkingei!)

 

lady_mary_crawly.jpg

 

Viszont a levegőben már érződik az első világháború előszele. Az élet felgyorsul, megjelennek a technikai vívmányok: elektromos világítás már van, de az antik ezüst gyertyatartókban tündöklő gyertyák varázslatos hangulatba borítják a főúri szalonokat. A nők helyzete változik. (Ez utóbbi folyamatot rendkívül jól tükrözi Mery lázadó személyisége.) A társadalmi osztályok kezdenek eltűnni. (Sybil hozzámegy a sofőrhöz, áthágva az évszázados hagyományokat.) Az emberek valami új dolog után áhítoznak.

Ebben az időben új irányvonal jelentek meg a táncművészetben, a társastáncot is beleértve. (A színpadi táncművészetben ugyancsak. A balett változik, valamint megjelenik a modern tánc.) A századfordulóra az Egyesült Államokban kialakult a dzsessz zene, mely dallamvilágban az európai, ritmikában viszont az afrikai hagyományokat követte. Átkerülve Angliába kissé szelídült a ritmusvilága. Hatására megszülettek a One-step, a Two-step és a Ragtime nevű táncok, melyekből 1914-ben megszületett a foxtrott. A háború alatt a szigetországban pezsgő táncélet zajlott. A német nyelvterületen a bécsi keringő hódított, Párizst magával ragadta az Argentínából érkező szenvedélyes tango, az angol arisztokrácia viszont igyekezett hű maradni saját kultúrájához. A foxtrott az angol táncstílus szimbólumává vált. Letette a standard táncok alapjegyeit: párhuzamos lábfejek, haladó mozgások, sarokkal indított, a természetes járáshoz hasonló lépések. Hatására Anglia táncnagyhatalommá vált, átvéve a stafétát Franciaországtól.

Habár a versenytáncok sorában csak az utódai szerepelnek, a világtánc programnak szerves részét képezi a foxtrott. A bálok, a tánciskolák elengedhetetlen kelléke. 1927-ben alakult ki belőle a „lassú róka”, azaz a slow fox, valamint gyorsabb testvére a quick step.

Ha meg akarjuk érteni a táncok világát, célszerű adott korszak társadalmi-politikai hátterét is ismerni. Olvassunk az adott korban játszódó regényeket, nézzünk ezekből készült filmeket!

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod