A tánciskola hatása a gyermek személyiségfejlődésére

 

Az előző cikkben azt jártuk körbe, milyen jótékony hatással van a gyermekek fejlődésére a mozgás. Most azt nézzük, milyen hatással van a személyiségükre.

A technika fejlődésének következtében egyre kevesebbet játszanak együtt a gyerekek. A kommunikációjuk nagy része is elektronikus formában történik, aminek köszönhetően egyre jobban elszigetelődnek. Alig van tényleges kapcsolatuk egymással. A táncórák viszont csoportos formában zajlanak, gyakran párcserével. A kicsik a kortársaik között vannak. Lehetőséget kapnak baráti kapcsolatok építésére az iskolán kívül is.

A közösségben történő táncolás és a zene hatására oldódik a stressz (amiből jelenleg sajnos a gyermekeknek is kijut bőven). A félénkebbek önbizalomra tesznek szert, az ideges típusúak megnyugszanak.

A hagyományos iskolai oktatásban az alapvető illemszabályok és az etikett igen kis szerepet kap. A tánctanulás során a gyermekek azt is megtanulják, hogyan viselkedjenek egy bálban, színházban vagy fogadáson, ami természetesen az öltözködésre vonatkozó illemszabályokat is magában foglalja. Hiszen gondoljunk csak bele: a táncbemutatókon a tornacipőket felváltja a körömcipő, a farmernadrágokat az alkalmi ruha.

A rendszeres szereplés eredményeként pedig kimondhatjuk, hogy sokkal magabiztosabban viselkednek egy vizsgahelyzetben (legyen az felvételi, érettségi vizsga, tanulmányi verseny vagy állásinterjú).

A statisztikák azt mutatják, hogy a művészek és a sportolók nem csak a tanulásban, de a munkájukban, vállalkozásukban is jobban teljesítenek másoknál. Hogy mi lehet az oka? A következő: megtanulnak tervezni és beosztani az idejüket. (Szóval nem kell attól félni, hogy a tanulás rovására megy. Lehet, hogy kevesebb ideje lesz délutánonként, de azt megtanulja kihasználni.)

Összegzésképen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a tánc egyaránt jó hatással van nem csak a felnőttek, de a gyermekek testi és lelki fejlődésre is. Karban tartja, fejleszti, erősíti az izmokat. Általános stressz oldó hatása van. Fejleszti a zenei ízlést és a szépérzéket, igényessé tesz a művészetekre. Kapcsolatokat teremt, és több tekintetben segíti a tanulást. Hogy megéri-e? Szerintünk nem kétséges.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Címkék: Gyermektánc