Ilyenkor lehetnek hasznodra a standard táncok

 Sokak szerint a társastáncok (standard és latin) hozzátartoznak az általános műveltséghez, mások viszont ódivatúnak találják. Mi a helyzet valójában? Tényleg egy letűnt korhoz tartoznának ezek a szép klasszikus táncok? A válaszom: nem, még mindig szükség van rájuk. Nézzük meg, hogy hol!

A legfontosabb táncnak a bécsi keringőt tartom. Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy ha álmukból felébresztik őket, akkor is ki kell rázniuk a kisujjukból. A társasági élet elengedhetetlen kelléke, immár harmadik évszázada. Sokan már az általános iskolában is előadják, de a legkésőbb szalagavatókon előkerül. Lakodalom se múlhat el nélküle. Sokan rohannak hozzánk, mielőtt esküvőre hivatalosak, mert félnek, hogy egy lépést sem fognak tudni tenni. Mások a saját házasságkötésük előtt kezdenek el táncot tanulni. Sőt olyan eset is volt, hogy az örömszülők vettek órákat.

És ott vannak a bálok. Legyen szó az operabálról vagy csak egy kisvárosi rendezvényről, a valzer nem maradhat el. Olyan tanítványunk is volt már, akit céges bulira hívtak. Szegényke nagyon izgult, hogy a kedvese és a kollégái előtt szégyenbe nem maradjon, hiszen nem ülhet egész éjszaka, amikor a többiek önfeledten táncolnak. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha meghallom a Kék Duna keringőt, kedvem lenne azonnal felpattanni.

A táncok királynőjének fiatalabb „testvére” az angol keringő. Lassabb, bonyolultabb, technikásabb. Viszont kevésbé fárasztó. Ennek köszönhetően ugyancsak nélkülözhetetlen a legtöbb rendezvényen. Olyan gyönyörű számok, mint a Moon River és a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című film kísérőzenéi angol keringő ütemben íródtak.

A foxtrott, mint már részleteztem egy korábbi cikkemben, a standard táncok alapja. Egyszerű, viszonylag könnyen elsajátítható, nincs bonyolult technikája. Ráadásul nagyon sok fajta zenére lehet táncolni. A népszerű New York-New York című szám például klasszikus foxtrott, de gyorsabb, pop zenékre is lehet táncolni. Ha ismered, garantálom, hogy nem az asztalnál ülve fogod tölteni az éjszakát.

A tangó nem csak elegáns, de szexi is. Az argentin temperamentum keveredik az angol kifinomultsággal. Ugye te is ismersz népszerű tangó slágereket? Igazán különleges fénypontjai ezek minden bulinak.

Tény, hogy az egész világ, így a társasági élet is sokat változott az elmúlt évtizedekben. Mi viszont hiszünk benne, hogy a kulturált szórakozásnak mindig lesz létjogosultsága. A tánc és a zene mindig is szerves részét képezte az emberek életének. Valójában a táncos rendezvényeken lehet ismerkedni. Ez most is így van, és a jövőben is így lesz.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod