Tanítás vagy óraadás?

Sokaknak fogalmuk sincs, mit várjanak, amikor először jönnek táncolni, esetleg a gyereküket íratják be. Mások viszont már sok helyen megfordultak: zumba, aerobik, esetleg néptánc vagy salsa. Minden tanár más. Eltérő nézetekkel és szokásokkal, de két fogalmat szeretnék tisztázni. Pontosabban azt, hogy én hogy látom.

Aki tanít, bemutatja a mozdulatokat, természetesen többször is, háttal és szemből egyaránt. Viszont nem táncolja/tornázza végig az órát a tanítványokkal. Ez nagyon lényeges, hiszen ha végigmozogja, nem tud a csoportra figyelmi.

A tanár először zene nélkül, számolásra gyakoroltat. Elmagyarázza a technikai tudnivalókat, és ügyel azok betartására. Az óraadónál végig üvölt a hangos zene, néha számol, esetleg kiabál a mikrofonba, de nem javít.

Előbbi figyelembe veszi az eltérő képességeket, adottságokat, utóbbi egy kalap alá veszi az egész csapatot.

A tanár tudatosan választja ki a tananyagot, egy kitűzött célhoz. Az órák egymásra épülnek, van ismétlés és új anyag. Ezzel szemben az óraadónál ugyan azokat a mozdulatsorokat ismételgetik akár hónapokon keresztül, vagy hasra találomra választ mozdulatokat, koreográfiákat.

Nincs kifogásom az óraadók ellen. Ha csak az a célod, hogy mozogj, esetleg fogyj, megfelelő lehet számodra. Viszont, ha tanulni, fejlődni szeretnél, azt javaslom, inkább tánctanárt válassz. 

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Induló kurzusaim