6 hazugság, amit elhitettek veled a táncos filmek

Táncpedagógusként mindig örülök, amikor berobban egy újabb táncos film, ezzel együtt hirtelen slágerré válik egy zeneszám és a gyerekek vagy a felnőttek érdeklődése a tánc felé fordul. Viszont ezek a filmek sokszor valótlan színben tűntetik fel a tánc világát. Ezeket a félreértéseket szeretném most tisztázni.

Évtizedek óta hódít a Flashdance. Megunhatatlan a hegesztő lány története, aki táncos szeretne lenni. Tetszik, ahogy a legyőzi a félénkségét és minden bátorságát összeszedve elmegy a felvételire. Sőt, a rontott koreográfiát újrakezdi!

Viszont egymaga készül fel, tanár nélkül. Ez sajnos nem így működik. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy megfelelő tanár nélkül a tehetség nem elég.

rgsflashdance.jpg

 

A ’90-es évek nagy durranása a Kötelező Táncok. Hatéves lehettem, amikor először láttam a moziban. Teljesen lenyűgözött. Akkor már táncoltam, és ez volt az első film, ami társastáncról szólt.

Népszerűsítette a műfajt, de vannak benne furcsa elemek. Nem tartom kizártnak, hogy egy kezdő táncost kemény munkával felhozzanak versenytáncos szintre, de ehhez nagy tehetség kell, ami nagyon ritka.

Azt viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy egy sikeres táncos, egy nagy verseny döntőjében eszeveszett improvizálásba kezd.

Ugyancsak lehetetlen, hogy egy versenyen valaki nevezés nélkül parkettre lépjen, ahogy az is, hogy több partnerrel is táncoljon. Ezekért egyértelműen kizárás jár.

És fontos leszögezni: nincs az a verseny, amit bécsi keringővel és paso dobléval kezdenének.

kotelezo_tancok.jpg

 

A 2000-es években jött a Mindenem a tánc. Ebben a filmben a versenytánc találkozik az autentikus salsával egy tánctanárnő és egy kubai férfi szerepében. A táncok autentikus változatai hatnak a versenytáncokra, mégis elképzelhetetlennek tartom, hogy a két stílus rövid idő alatt kombinálható lenne. Társastánc alapok nélkül hogyan boldogulhatna valaki a versenytánc világában?

mindenem_a_tanc.jpg

 

2006 nagy durranása volt a Step up. Itt két teljesen eltérő szociokulturális közeg találkozik. Egy művészeti iskolában tanuló lány és az épületet megrongáló fiú. A lány őt választja táncpartneréül és hatalmas sikert aratnak. Ugye érezzük, hogy ez lehetetlen? Főleg, hogy az igazgatónő ezt megengedi.

step_up.jpg

 

Láthatjuk, hogy mindegyik táncos film valójában egy tündérmese. Mindegyikben a semmiből táncossá váló fiúval vagy lánnyal találkozunk. Jó ezeket megnézni, de gondolkodjunk józanul. Évek kemény munkáját miden alap nélkül hogyan lehetne néhány hét vagy hónap alatt pótolni? Egy valótlan kép, ami a néző elé tárul. Ezt azért tartom veszélyesnek, mert a kezdő táncos gyerek vagy a szüleik elhihetik, hogy rövid idő alatt sztárrá válnak. Hiszek benne, hogy tudatos, kitartó munkával nagy sikereket lehet elérni, de ez egy hosszú folyamat eredménye és tanár nélkül nem működik.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Kurzusaim