9 dolog, amire nem számítasz, amikor eldöntöd, hogy táncos leszel

 

ballet_pixabay.jpg

Ha a tánc neked csak hobbi, és nem jelent egyebet, mint szórakozást, akkor ez a cikk nem neked szól. Ha viszont komolyan gondolkozol azon, hogy fellépésekre, esetleg versenyekre szeretnél járni, netalán hivatásodnak választanád a táncot, akkor megosztok veled néhány kulisszatitkot. Szinte közhely számba megy, hogy a „táncos pálya sokkal keményebb, mint amilyennek látszik”. Én viszont nem sztereotípiákat hoztam neked, hanem azt írom le, amit 24 éves pályafutásom során megtapasztaltam.

1. Táncossá válni, csak egy éveken át tartó, tudatosan megtervezett folyamat során lehet. Ehhez viszont feltétlenül szükséges, hogy pontosan tudd, mit a célod. Gondolj bele: a céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez. Neked magadnak és a tanáraidnak is pontosan tudniuk kell, hogy mit akarsz elérni a tánccal.

2. Nagyon fontos a megfelelő tanár, esetleg tanárok. Amikor még az alapokat sajátítod el, szinte mindegy, hogy kitől tanulsz, később viszont nagyon lényeges, hogy olyan mestered legyen, akire felnézel, akiben megbízol, és akivel azonosak az elképzeléseitek.

3. Meg kell tanulnod bemelegíteni (egyedül is). Ez elengedhetetlen, egy külön cikket is szentelten neki. Soha ne hagyd ki, szánd rá azt a negyed órát, és hidd el, az ízületeid és az izmaid meghálálják!

4. Minden táncosnak tornáznia kell. Hogy ki melyik sportot választja, az egyéni. Folyamatosan erősíteni és nyújtani kell az izmokat, valamint fejleszteni az állóképességet. (E nélkül, csak hobbi táncos lehetsz.)

5. Csábító lehet, hogy elég jól értünk a sminkek és a frizurák elkészítéséhez. Igen, ezt valóban nagyon szeretjük, kissé sminkesekké, fodrászokká, esetleg manikűrösökké is válunk. Ez azonban egy időigényes folyamat eredménye. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat tesz mesterré.

6. Sokan nem számolnak a következő ténnyel: a fellépések többsége hétvégén, karácsony ellőtt, nyár elején, esetleg szilveszterkor vagy egyéb ünnepen van. Igen, pontosan akkor, amikor más pihen. Gondolj bele, ha előadóművész vagy, akkor lépsz színpadra, amikor másokat szórakoztatni kell. Tisztázd le magaddal: készen állsz erre az életformára? Ezt neked kell eldöntened.

7. Elérkeztünk az anyagiakhoz. Ez egy különleges műfaj. Ma már nagyon sok minden kapható (tánccipők, anyagok, díszítők, kiegészítők), hála Istennek olcsóbban, mint korábban, viszont nem tagadom, hogy áruk még mindig van. És persze ott van még az utazás költsége és a táncórák ára. Ez megint egyéni döntés joga. Megéri neked egy bizonyosok összeget rendszeresen ráfordítani?

8. Ha a páros táncot választod, nagyon fontos, hogy a táncpartnereddel azonos céljaitok legyenek. Csak így érhettek el sikereket. Nézeteltérések, véleménykülönbségek mindig lesznek, viszont ezeket meg kell beszélni. Kulcsfontosságú a kommunikáció. Mindkettőtöknek nagyon kell tudnia kommunikálni, őszintén, nem sértőn és nem vádaskodva. Ha lányformációs csoportban táncolsz, akkor ezt a csapatban kell hasonló képen tenni.

9. A technikai és az előadásmód beli képzés mellett lelkileg is fejlődni kell. Ez talán misztikusan hangozhat, de nézzük konkrétan, mire is gondolok. Fel kell dolgozni a sikereket és a kudarcokat. Saját szememmel láttam, hogy a hirtelen jött siker megrészegíthet. Ezt kezelni kell, ahogy a kudarcokat is, ha nem akarjuk, hogy egy-két kevésbé sikeres verseny végérvényesen rányomja a bélyegét egy táncos pályájára. E mellett ott vannak a párokon belüli konfliktusok, a párcserék, valamint a rivalizálás. Igen, vetélkedés van, főleg a versenytáncban, ahol a párokat egymáshoz hasonlítják. Ezek miatt a dolgok miatt nagyon fontos az érzelmi intelligencia.

Láthatod, hogy ez egy nagyon összetett pálya, ahol rengeteg mindenhez kell érteni. Itt az állja meg a helyét, aki több területen is képződik. Nem egyszerű, de csodálatos! Talán ezt szeretem benne a leginkább.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod