A táncos gyerek

 

Video forrása: https://www.youtube.com/watch?v=lo-F2pIddD0

A táncos gyerekekről különféle sztereotípiák élnek az emberek fejében. Sokan agyon sminkelt, elkényeztetett kis mini felnőtteknek képzelik őket, akik csak arra képesek, hogy villogjanak a szép ruhákban. Megosztom veletek, hogy én hogyan látom őket 25 év táncos tapasztalattal.

A táncos gyerekek magabiztosabbak. Az állandó szereplés, a fellépések és a versenyek kinyitják őket és leépítik a gátlásokat. Természetes lesz számukra a nyilvánosság előtt való megjelenés, és kialakul egy határozott fellépés.

Céljaik vannak. Hónapokra, sőt évekre előre kell tervezni a következő műsorra, versenyre. Ez egy hosszabb távú, folyamatos munkát igényel, melynek során végig a kitűzött cél kell, hogy a szemük előtt lebegjen.

Fegyelmezettebbek. A heti többszöri két-három órás próbák során bizony kialakul a fegyelem. Ez az élet többi területén is a hasznukra válik.

Kitartóbbak. Gondolj csak bele, milyen elszántság kell ahhoz, hogy többszöri próbálkozásra se add fel az elrontott figurát, és hogy következetesen gyakorold a koreográfiákat, pedig lehet, hogy a következő verseny vagy fellépés csak fél év múlva lesz.

Önállóbbak. Rendszeresen próbákra kell járni, bemelegíteni, rendben tartani a ruhákat. Ez mind kialakít egyfajta önállóságot.

A táncos gyerekek udvariasabbak. A tánc mellett az illemszabályokat is elsajátítják. A fiúk megtanulják, hogy tisztelettel bánjanak a nőkkel, a lányokból pedig igazi kis hölgyek válnak.

Megtanulják, hogy törődjenek az egészségükkel. Oda kell figyelniük, hogy mit esznek, így nem csak a rendszeres mozgás, de az egészséges táplálkozás is az életük részévé válik.

Nagyfokú felelősség tudat alakul ki bennük. Hogy miért? Mert megtanulják, hogy ha elvállalnak egy fellépést vagy versenyt, akkor azért hónapokig kell dolgozniuk, ráadásul az egész tánccsoport és/vagy a táncpartnerük felé is felelősséggel tartoznak.

Így látom a kis művészeket. Ezek a nagyon is előnyös tulajdonságok alakulnak ki bennük, melyekre nagy szükség van, a mai személytelen, romlott világban.

Kállai Lili

facebook.com/tantanarod