Milyen a jó nyitókeringő

 

A bécsi keringőről nem lehet eleget beszélni. Szalagavató, lakodalom, bál, farsang szilveszter, egy valamire való rendezvény elengedhetetlen kelléke a legnépszerűbb társastánc. Ezért ha benne akarsz lenni a társasági életben, nem úszod meg a walzert. Nézzük meg, milyen egy jó csoportos koreográfia ebből a táncból.

Az alábbi videóban egy rendkívül jól megkomponált, látványos koreográfiát látunk.

A legpozitívabb, hogy félfordulatokat táncolnak a párosok. Gondoljunk bele, a tánc neve a német walzen, azaz keringeni, forogni szóból származik. Ha csak alaplépéseket és haladólépéseket táncolnak például egy szalagavatón, az lehet, hogy könnyebb, de sokkal kevésbé látványos. A jobbra félfordulatok nagyon mutatósak. A balra félfordulatokat viszont csak akkor tenném bele, ha nem teljesen kezdőkről van szó, vagy ha bőséges idő áll rendelkezésünkre.

A másik nagyon fontos elem: térformák váltakoznak benne. A formáció attól (is) formáció, hogy több alakzat megjelenik benne. Ha csak körön haladnak, akkor az csak koreográfia, de nem formáció.

Ez egy hétperces produkció, úgy gondolom négy perc is elég.

Amivel még megfűszerezném a koreográfiát, az néhány egyhelyben történő figura.

Összességében ez egy kidolgozott, látványos, igényes produkció. Látszik, hogy sok munka van benne. Úgy gondolom egy hasonlót minden szalagavatós osztálynak elő kéne tudni adnia.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Jelentkezz egyedi esküvői nyitótánc betanulására!