Kállai TáncStúdió

Így tedd még emlékezetesebbé életed legszebb napját a nyitótánc segítségével

carrie_eskovo.jpg

 

Életed legszebb napjára készül? Mindent megtennél, hogy emlékezetes legyen? A nyitótánc garantáltan hozzájárul ahhoz, hogy mindenki számára örök emlék maradjon.

Milyen táncot válasszatok?  Természetesen olyat, ami az egyéniségetekhez illik. Olyat tanítok, amit szeretnétek, viszont elárulom, hogy konzervatív lévén elengedhetetlennek tartom a keringőt. 

Mikor kerüljön sor a táncra? Vacsora előtt, után, netán éjfélkor? Véleményem szerint, ha az előbbi verziót választjátok, szerencsésebb, mert tánc után már nem fogtok izgulni.

Tisztázzuk, mit jelent a gyertyafény keringő! Egyesek szerint a nyitótánc, melyet a pár gyertyafényben ad elő. (Szép szokás, viszont nem javaslom, hogy kezetekben gyertyával táncoljatok, inkább álljanak a mécsesek biztonságos helyen.) Mások viszont a híres Waterloo Bridge című film kísérőzenéjére asszociálnak róla. Ez egy gyönyörű szám, viszont nagyon lassú ezért elég nehéz rá táncolni.

Figyelem! Hatalmas tévedés, hogy lassú zenére könnyű táncolni. Javaslom, mindenképen beszéljétek meg a tanárral a zeneválasztást, mert ezzel nagyon mellé lehet fogni. Természetesen úgyis segítünk olyat választani, ami tetszik.

Sok pár a tánc végén felkér valakit, általában a szülőket. Nagyon szép, megható szokás.

Sokan két produkciót tanulnak be. Jó ötletnek tartom, hogy éjfélkor egy vidámabb tánccal is a közönség elé lépjetek, akár már a menyecske ruhában. Ekkor már oldottabb a hangulat. A nyitótáncnál a papír zsebkendők kerülnek elő, ilyenkor viszont már a tetőfokára hág a hangulat. Jó választás lehet a cha-cha-cha, a jive, a salsa, a mambo, esetleg a samba. Biztos ismertek olyan slágereket, amik ezekben a stílusokban íródtak.

Javaslom, hogy mindenképen időben kezdjetek el felkészülni. Az utolsó néhány hét nagyon sűrű szokott lenni! Higgyétek el, jó néhány esküvőt végigcsináltunk.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Jelentkezz egyedi esküvői nyitótánc betanulására!

5 dolog, amiben segítheted a gyermekedet, ha táncosnak készül

 

Sok szülő büszke, amikor kiderül, hogy a gyermeke tehetséges a táncban. Ezzel számban mások féltik a kicsit, esetleg teljesen tanácstalanok. Ebben a cikkben azt szeretném megmutatni nektek, hogy miben segítheted a gyerekedet, ha úgy dönt, hogy táncos lesz.

A versenyre járó vagy rendszeresen fellépő táncosok majdnem minden délután próbálnak, sőt sokszor hétvégén is. Azt javaslom, alakítsátok ki a megfelelő időbeosztást. Vannak gyerekek, akik korán reggel jobban tudnak tanulni, mások inkább azt esti próbák utánra hagyják azt. Ez eltérő lehet, figyeld meg, hogy a tied melyiket preferálja.

Szellemileg és fizikailag is nagyobb megterhelésnek vannak kitéve a táncosok, mint egy átlag gyerek, ezért nagyon fontosnak tartom a megfelelő mennyiségű víz fogyasztását. Nem is gondoltad volna, ugye? Pedig egy ilyen egyszerű dolog nagyon sok mindenre kihat, ezért mindig tartsátok szem előtt. Tanulás előtt, tánc előtt és közben is elengedhetetlen.

Tény, hogy ezek a gyerekek ki vannak téve a sikernek és a kudarcnak egyaránt, ezért lelki támogatásra is szükségük van. Mindig érezze, hogy mellette állsz, megérted és segíted a céljai elérésében, az elért eredményeitől függetlenül.

Mindig erősítsd az önbizalmát, koncentrálj az erősségeire. Fontos, hogy tisztában legyen a saját értékeivel. Az egészséges önbizalom nélkül nem boldogulhat a táncos világban, de az élet többi területén is nagy hasznára válik.

A tánc és a tanulás mellett mindig szánjatok időt a kikapcsolódásra. Találjátok meg, hogy neki mi a megfelelő, olvasás, séta vagy bármi egyéb. Hasznos lehet, ha megtanítod relaxálni, meditálni, esetleg ha elvégzi a gyermek agykontroll tanfolyamot.

A táncosok élete nem mindig egyszerű. Nem álomvilág, de nagyon különleges, csodálatos világ. Ha a gyermeked ezt választotta, hálás lesz, ha támogatod.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

3 dolog, amire feltétlenül számíts, ha táncolni iratod a gyermeked

 

 

Egyes szülők, amikor táncolni íratják a gyereküket, rögtön arra számítanak, hamarosan nagy sztár lesz a kicsiből. A másik véglet viszont megelégszik azzal, ha egyszerűen csak mozog a gyerek, mindegy hogy mit. És, hogy mit vár a harmadik csoport? Egyszerűen semmit. Fogalma sincs, mire számítson. Ebben a cikkben mind a három csoportnak szeretnék támpontot adni, mit várhatnak nálunk.

Az, hogy sztár lesz-e belőle, az függ a képességeitől, de még inkább a hozzáállástól. Amennyiben minden meg van benne, akkor is sok munkára, kitartásra és tudatosan felépített edzéstervre van szükség.

Szeretném elmondani, mi az, ami a mi óráinkon nincs. Nincs kacsatánc, körjátékok, népi játékok, sőt szaladgálós játékok sem. Ja, hogy egy gyereknek szüksége van a játékra? Igaz, de úgy gondolom ezt az óvodán és az általános iskolában belül kéne megoldani.

A mi óráinkon csak olyan játékok jelennek meg, amik fejlesztenek valamit: ritmusérzék, térben elhelyezkedés, egyensúly, páros együttműködés stb.

Egyszóval nálunk a társastáncok alapjaival kezdődik a tánctanulás. Van ugyan néhány egyszerűbb tánc, ami azt a célt szolgálja, hogy később társaságban szórakozni tudjanak, emellett segíti a ritmusérzék kialakulását (blouse, foxtrott, disco). Az óra nagy része viszont a társastáncokról szól. Az angol keringő, a bécsi keringő, a cha-cha-cha és a jive az első táncok, amiknek az alapjait elsajátítják a kicsik.

Ezek a táncok hozzájárulnak az általános műveltséghez, felnőtt korukban nagy segítség lesz. Aki pedig úgy dönt, hogy komolyabb szinten folytatja a tánctanulást, az már itt elindulhat a táncossá válás útján, hiszen már ekkor társastáncot tanul játék vagy gyermektáncok helyett.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

süti beállítások módosítása