Kállai TáncStúdió

7 dolog, amiben a balett segít neked, ha táncos vagy

balett_rud.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Az, hogy „a balett minden tánc alapja”, szinte már közhelynek számít. Mégis kevesen tudják, miben és hogyan válik hasznunkra vagy táncos gyermekük hasznára.

Először is pontosítani szeretném a fenti idézetet: a balett minden színpadi táncműfaj alapja. (A néptáncok nem témái ennek a cikknek.) Legyél társastáncos, jazztáncos, hastáncos, bollywood táncos, jégtáncos, korcsolyás vagy tornász, ha művészi szintre törekszel, nem tudod kikerülni a balettet. Miben segít? Nézzünk sorban!

Megtanulod tartani a központodat. Ez egy rendkívül fontos dolog, mindenféle tánc esetében.  Időbe telik, míg kialakul, de elengedhetetlen.

Kialakítja a helyes tartást. Ugyancsak kulcsfontosságú, technikai és esztétikai okokból egyaránt.

Fejleszti az egyensúlyt. Ha balettozol, olyan egyensúlyod lesz, ami minden műfaj esetében hasznodra válik.

Megerősíti a bokákat. Minden tánchoz szükséges az erős boka, de ilyen mértékben egyik másik műfaj se erősíti meg.

Kialakítja a lábizomzatot. Izmos és gyönyörű lábaid lesznek.

A balett karmozdulatai rendkívül látványosak és kecsesek, bármit táncolsz, hasznodra válik.

Idővel elsajátítod a forgásokat. Ez egy rendkívül összetett folyamat, de az eredmény nagyon látványos. Olyan technikával fogsz tudni forogni, amire csak az képes, aki balettozni is tanult.

A klasszikus balett egy csoda. Táncolj bármit is, ha balettozol, mindenhol ki fogsz tűnni.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Címkék: Balett

9 dolog, ami a segítségedre lehet a Bollywood táncórán

Táncolni mindenhol, mindenhogyan jó. Viszont ha megteremted az adott stílushoz illő hangulatot, jobban át tudod érezni a táncot. Gyorsabban tanulsz, ráadásul a gyakorlás idejére szinte egy másik világba kerülsz.

Elsőként javaslom, hogy szerezz be egy hosszú, bő szoknyát. Legalább fél lábszárig érjen, de még szebb, ha bokáig. Arra azonban vigyázz, hogy ne tudj rálépni, az ugyanis balesetveszélyes.

Válassz egy hozzá illő felsőrészt. Legalább egy kicsi ujja legyen, az indiaiak nem viselnek ujjatlant.

Ha van kedved, szerezz hozzá egy nagy kendőt. Ezt nevezzük dupattának. Többféle módon magadra tudod tűzni. Nagyon látványos, pedig csak egy szimpla anyagról van szó.

Ha tetszik, száriban is táncolhatsz. Ez egy 5-7 méter hosszú ruhadarab. A felvétele némi gyakorlatot igényel, de a gyönyörű hatás megéri.

Mint minden táncstílusnál, itt is kulcskérdés a cipő. Kicsi sarkú tánccipőt javaslok, olyat, aminek jól hajlik a talpa. Egy balett cipő is megfelelhet, ha nincs, akkor zokni, természetesen olyan, ami nem csúszik. Azt nem javaslom, hogy mezítláb táncolj. A sok forgás nem kíméli a talpat.

Jól jöhetnek a látványos, egzotikus ékszerek. Bármilyet választhatsz, ami tetszik és megy a ruhádhoz. A bokalánc és a lábujjgyűrű tilos, mert balesetveszélyes, de a fülbevalók, nyakláncok, karkötők, gyűrűk gyönyörűen feldobják az öltözeted.

Az indiai stílusnak szinte védjegyévé vált a bindi. Ez az a jellegzetes pötty a nők homlokán. A harmadik szem, azaz a hatodik csakra helyére festették fel, ma már többnyire strassz követ ragasztanak.

A legnagyobb segítség a hited saját magadban. Tudd, hidd el, hogy meg tudod tanulni, és meglátod, menni fog.

Hozd el a barátnőidet is. Egy igazi csajos kikapcsolódás nekik is jót tesz, ráadásul baráti körben lesztek.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

süti beállítások módosítása