3 üzenet Misty Copeland-től: le a sztereotípiákkal

(Szegény családból az American Ballet Theatre-be és a Voue címlapjára)

 

Video forrása: https://www.youtube.com/watch?v=IxJHjcRGdCQ

Misty Copelnad jelenleg a világ egyik legnagyobb balett csillaga. Az Amerikai Balett príma balerinája, a Vuge címlapján szerepelt, sőt barbie baba is készült róla. Őrületes technikai tudása és színészi játéka azonnal rabul ejti a közönséget. Most viszont szakmai szempont helyett három másik tényre szeretném felhívni a figyelmet.

Misty szegény, több gyermekes családban nőtt fel Californiában. Viszonylag későn, 13 évesen került balettiskolába, 15 évesen már díjat nyert. Mások 8 éves korban már elkezdenek balettet tanulni, sőt gyakori, hogy már óvodás korban táncolni íratják őket a szülők. Ő viszont nem töltötte kemény gyakorlással a kisgyermekkorát, ez még sem gátolta meg abban, hogy óriási sikereket érjen el.

Amint látjátok, NEM annyira vékony testalkatú, mint a többi balerina. Kifejezetten egy nőies teremtés. Ennek ellenére ugyan olyan hajlékony, mint kolleganői.

Misty Copeland színesbőrű. Az American Ballet Theatre történetében ő az első néger príma balerina. El tudjátok képzelni, mennyi előítélettel és rosszalló tekintettel kellett megküzdenie?

Mindezek ellenére eltáncolta a legnehezebb női főszerepeket, rengeteg díjat nyert, a világ vezető magazinjaiban és televíziós műsoraiban szerepelt, sőt játék babát is készítettek róla. Számos jótékonysági tevékenységben vesz részt, elsősorban fiatalokat segít. 2014-ben életrajzi könyve a Life in Motion a New York Times bestsellere lett.

Misty a bizonyíték arra, hogy az ember (legyen táncos vagy sem) kitartó munkával elérheti a céljait. Siránkozhatott volna az anyagi helyzete, a korai képzés hiánya, az alkata vagy a származása miatt. Ehelyett büszkén viseli mindezt. Szerintem joggal mondhatjuk, hogy történelmet írt. Nagyon sokak számára lehet példa, nem csak táncosoknak.

 Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod