Kállai TáncStúdió

Angol keringő

 

Videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=phgeDFSgCOA

 Ha báli szezon, esküvő, szalagavató, akkor keringő! De melyik is? Melyik a könnyebb? „Nyilván a lassabb!”- gondolják a kezdők. Pedig koránt sem! Hogy miért? Azonnal kiderül. A bécsi keringőt már részleteztük egy előző cikkünkben, most térjük rá az angol keringőre.

A sorrendből kitalálható: az angol keringő a fiatalabb. A bécsi keringő egyik utódából, a boston nevű társastáncból alakították ki, vajon kik? Természetesen az angolok.

A tíz versenytáncot végignézve azonnal szembetűnik, hogy majdnem mindegyikre rátették a bélyegüket az angolok. Ezzel szemben a bécsi keringő mégis csak osztrák-német eredetű. Az angolok sokáig nem is fogadták el. Viszont ebben az esetben is feltalálták magukat, kialakították az angol keringőt.

„A lassabb táncok könnyebbek!” – gondolhatnánk. Nem igaz! Lassan táncolni mindig nehezebb. Zenéje fele olyan lassú, mint jól ismert őséjé. Emellett a bécsi keringő jobbra és balra történő fordulataival szemben itt bőséges figurakatalógus áll rendelkezésünkre.

A lassabb zenét ki kell töltenie a táncnak, ezért mélyebben kell süllyedni és magasabbra kell emelkedni (erős lábizomzatot igényel). Ez természetesen akkor szép, ha folyamatos és a páros megtartja az egyensúlyát (tánctartásban, a lány magas sarkúban).

Kezdetben haladó jellegű figurákat tartalmazott, mint a boston és a foxtrott, később viszont fordulatokkal tarkították. Ennek köszönhetően átlós szerkezetet kapott. A fordulatok mennyisége gyakran ¾, gyakoriak a diagonall irányok.

Zenéje folyamatos, lendületes, ¾-es. Az alapjaival a tánciskolában is megismerkednek mind a gyermekek, mind a felnőttek, hiszen a bálok elengedhetetlen kelléke. A kitartóbbak azonban idővel képesek elsajátítani ennek az elegáns táncnak az arisztokratikus előadásmódját is!

 

Videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=COJa38aZGdw

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

7 tipp, hogy elkerüljön a lábfájás (nem csak táncosoknak)

 

dsc05843.JPG

A lábfájás, akár egy kényelmetlen cipő teljesen elronthatja a napodat, különösen, ha táncos vagy. Én is sokszor megjártam, de szerencsére már megtanultam, hogy hogyan vigyázzak a lábaimra. Ezeket a tapasztalataimat szeretném most megosztani veled.

Ha hegyes orrú cipők nagyon csinosak, de egyáltalán nem egészségesek, hiszen összeszorítják a lábujjakat. Idővel a bütyköt is kialakíthatják. Azt javaslom, csak ritkán és rövid ideig viseld. Kifejezetten örültem, hogy végre kiment a divatból.

A rendszeres tornázásba építsd be a láberősítést is. Vannak gyakorlatok, amik a bokát és a talpizmokat erősítik. Ez ugyan nem javít az alakodon, viszont sokat teszel vele az egészségedért.

Ha fáj a talpad vagy kényelmetlen cipőd kell viselned, segíthet egy zselés talpbetét. (Nyitott szandálba ragaszd bele, mert különben kicsúszik.)

A Ryn cipő vagy az MBT nem éppen elegáns viselet, viszont nagyon egészséges és kényelmes. Akár egész nap képes vagyok mindkettőben gyalogolni (pedig tényleg nagyon kényes vagyok a tappancsaimra).

Egy hosszú táncpróba után egy sós lábfürdő szinte életmentő. Egyszerűen kihúzza a fáradtságot a lábakból. Szórj néhány kanál sót langyos vízbe, és áztasd benne a lábad 15-30 percig. Meglátod, utána, mint ha kicseréltek volna.

Kitűnő segítség lehet egy masszírozó gép. Már kiskoromban is lenyúltam anyukámét és tánc után azzal masszíroztam a talpaimat.

Ha kényelmetlen cipőt kell viselned, inkább vidd magaddal és vedd át, ne abban gyalogolj.

Időben kezdj el törődni az egészségeddel, hidd el, a szervezeted később meghálálja!

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Címkék: Csajoknak

3 üzenet Misty Copeland-től: le a sztereotípiákkal

(Szegény családból az American Ballet Theatre-be és a Voue címlapjára)

 

Video forrása: https://www.youtube.com/watch?v=IxJHjcRGdCQ

Misty Copelnad jelenleg a világ egyik legnagyobb balett csillaga. Az Amerikai Balett príma balerinája, a Vuge címlapján szerepelt, sőt barbie baba is készült róla. Őrületes technikai tudása és színészi játéka azonnal rabul ejti a közönséget. Most viszont szakmai szempont helyett három másik tényre szeretném felhívni a figyelmet.

Misty szegény, több gyermekes családban nőtt fel Californiában. Viszonylag későn, 13 évesen került balettiskolába, 15 évesen már díjat nyert. Mások 8 éves korban már elkezdenek balettet tanulni, sőt gyakori, hogy már óvodás korban táncolni íratják őket a szülők. Ő viszont nem töltötte kemény gyakorlással a kisgyermekkorát, ez még sem gátolta meg abban, hogy óriási sikereket érjen el.

Amint látjátok, NEM annyira vékony testalkatú, mint a többi balerina. Kifejezetten egy nőies teremtés. Ennek ellenére ugyan olyan hajlékony, mint kolleganői.

Misty Copeland színesbőrű. Az American Ballet Theatre történetében ő az első néger príma balerina. El tudjátok képzelni, mennyi előítélettel és rosszalló tekintettel kellett megküzdenie?

Mindezek ellenére eltáncolta a legnehezebb női főszerepeket, rengeteg díjat nyert, a világ vezető magazinjaiban és televíziós műsoraiban szerepelt, sőt játék babát is készítettek róla. Számos jótékonysági tevékenységben vesz részt, elsősorban fiatalokat segít. 2014-ben életrajzi könyve a Life in Motion a New York Times bestsellere lett.

Misty a bizonyíték arra, hogy az ember (legyen táncos vagy sem) kitartó munkával elérheti a céljait. Siránkozhatott volna az anyagi helyzete, a korai képzés hiánya, az alkata vagy a származása miatt. Ehelyett büszkén viseli mindezt. Szerintem joggal mondhatjuk, hogy történelmet írt. Nagyon sokak számára lehet példa, nem csak táncosoknak.

 Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

 

süti beállítások módosítása