3 dolog, amire feltétlenül számíts, ha táncolni iratod a gyermeked

 

 

Egyes szülők, amikor táncolni íratják a gyereküket, rögtön arra számítanak, hamarosan nagy sztár lesz a kicsiből. A másik véglet viszont megelégszik azzal, ha egyszerűen csak mozog a gyerek, mindegy hogy mit. És, hogy mit vár a harmadik csoport? Egyszerűen semmit. Fogalma sincs, mire számítson. Ebben a cikkben mind a három csoportnak szeretnék támpontot adni, mit várhatnak nálunk.

Az, hogy sztár lesz-e belőle, az függ a képességeitől, de még inkább a hozzáállástól. Amennyiben minden meg van benne, akkor is sok munkára, kitartásra és tudatosan felépített edzéstervre van szükség.

Szeretném elmondani, mi az, ami a mi óráinkon nincs. Nincs kacsatánc, körjátékok, népi játékok, sőt szaladgálós játékok sem. Ja, hogy egy gyereknek szüksége van a játékra? Igaz, de úgy gondolom ezt az óvodán és az általános iskolában belül kéne megoldani.

A mi óráinkon csak olyan játékok jelennek meg, amik fejlesztenek valamit: ritmusérzék, térben elhelyezkedés, egyensúly, páros együttműködés stb.

Egyszóval nálunk a társastáncok alapjaival kezdődik a tánctanulás. Van ugyan néhány egyszerűbb tánc, ami azt a célt szolgálja, hogy később társaságban szórakozni tudjanak, emellett segíti a ritmusérzék kialakulását (blouse, foxtrott, disco). Az óra nagy része viszont a társastáncokról szól. Az angol keringő, a bécsi keringő, a cha-cha-cha és a jive az első táncok, amiknek az alapjait elsajátítják a kicsik.

Ezek a táncok hozzájárulnak az általános műveltséghez, felnőtt korukban nagy segítség lesz. Aki pedig úgy dönt, hogy komolyabb szinten folytatja a tánctanulást, az már itt elindulhat a táncossá válás útján, hiszen már ekkor társastáncot tanul játék vagy gyermektáncok helyett.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod