Kállai TáncStúdió

A balatonfüredi Anna bál (2017)

annabal1.JPG

Kép forrása: google

Néhány óra, és kezdetét veszi az év egyik legrangosabb eseménye, az Anna-bál. Balatonfüred lázban ég, nem csoda, hiszen ezekben a napokban az egész ország rá figyel. Az Anna  Grand Hotel ad otthont a 192. Anna-bálnak.

Egy éjszakára visszarepít minket a reformkorba. Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy ez a kedvenc korszakom, a XIX. század, művelődéstörténeti szempontból a romantika korszaka.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leánya, Krisztina tiszteletére. A hagyomány úgy tartja, hogy a hölgy itt ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal.

Ez az esemény vált a XIX. század legnépszerűbb báljává, olyan neves személyek is megfordultak itt, mint Blaha Lujza, Jókai Mór és Wörösmarthy Mihály.

Az uraknak szmokingban, a hölgyeknek estélyi ruhában illik megjelenniük. Az első bálozók rendszerint fehér ruhát viselnek, noha ez nem kikötés.

Belépéskor minden lány kap egy számozott Herendi porcelán szívet, ezzel automatikusan részt vesz a bálkirálynő választáson. A 2016-os Anna-bál szépének Kriveczky Villőt választották.

anna_2.jpg

A 2016-os Anna-bál bálkirálynője, Kriveczky Villő és udvarhölgyei (Kép forrása: google)

A nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balett művészei adják elő, közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezetőjük Kováts Péter).

bali59.JPG

Nyitótánc (Kép forrása: google)

A gálaműsoron Kodály Zoltán Lírikus Romance című darabja csendül fel. Fellép Matuza Adrienn és Jekli Zoltán, a Győri Balett magántáncosai. Myrtill szerepében Révész Richárdot láthatjuk.

Éjjel, 0:30-tól Farkas Gábriel és csapata gondoskodik a talpalávalóról.

Jegyek 55 000 és 70 000 Ft között kaphatóak. Az ár a vacsorát és a műsort tartalmazza, az italfogyasztás külön költséggel jár.

Különleges, egyedülálló rendezvény, mely életre szóló élményt nyújt. Mindenképen ajánlott egyszer ellátogatni.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

A bálozáshoz elengedhetetlenek a társastáncok Induló kurzusaim

10 titok, amitől jobb táncossá válhatsz

csm_0231.JPG

Te is azon fáradozol, hogy minél jobb táncossá válj? Időnként tanácstalannak érzed magad? Most megosztok veled néhány tippet, ami segítheti a táncossá válásodat.

  1. Mindig melegíts be! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez mennyire lényeges. Előkészíti az izmokat és az ízületeket, csökkenti a sérülés veszélyét, sőt bemelegítve sokkal jobban megy a tánc, ezt te is érezni fogod.
  2. A rendszeresség a sikeres táncosok egyik titka. Ha minden nap órákat táncolsz, majd hetekig elhanyagolod a gyakorlást, nem fogsz egyenletesen fejlődni. Sokkal szerencsésebb, ha eldöntöd, hogy hetente hányszor és hány órát akarsz próbálni, ahhoz viszont következetesen tartod magad.
  3. Az alapok megfelelő elsajátítása elengedhetetlenül fontos. Aki csak felszínesen tanulja meg őket, az megreked a fejlődésben egy idő után. Ha nagy táncos vagy, akkor is szánj néha időt az alapok ismétlésére! sparga_2.jpg
  4. Fogadd meg a tanárod tanácsait! Jó esetben tapasztalt és tudatosan építi fel a tananyagot. Tudja, mit miért és mikor kell megtanulni. Nem mindenkinek ugyan az a tanár válik be. Hogy kinek melyik a megfelelő, az cél és személyiség függő.
  5. Saját magadat fejleszd, ne másokkal versenyezz! Minden táncosnak mások a képességei, eltérőek az előnyös és a hátrányos adottságai. A sajátjaiddal legyél tisztában, és ezeknek tudatában dolgozz!
  6. Időnként gyakorolj egyedül is! Az, hogy ki mit tanul meg gyorsabban és mit lassabban, az teljesen eltérő lehet. Nagyon hasznos, ha egyedül is próbálsz, arra szánva az időt, amit éppen szükséges fejlesztened.
  7. Nyújts és erősíts! A megfelelő izomzat előfeltétel egy táncos számára. A tested a hangszered, elengedhetetlen, hogy megfelelően karban tartsd! Tornázz és nyújts rendszeresen!
  8. Alakítsd ki a saját stílusodat! Ehhez természetesen idő kell. Egy kezdő táncostól vagy egy gyerektől nem várható el, de idővel célszerű erre is energiát szánni. Tudd, hogy neked mi tetszik a színpadon és legyél tudatában a saját előnyös képességeidnek, illetve gyengeségeidnek. Ennek tudatában tudatosan alakíthatod a stílusodat.
  9. Szánj időt a feltöltődésre. Soha ne várd meg, míg kimerülsz! A legtöbben munka és/tanulás mellett táncolnak, természetes, hogy néha szükség van egy kis lazításra. Hogy kit milyen tevékenység tölt, az teljesen egyén függő, de valamelyik relaxációs/meditációs módszer elsajátításra mindenkinek a hasznára válik.
  10. Táplálkozz egészségesen! Sok energiára van szükséged, de vigyázni szeretnél az alakodra is. A zöldségek és a gyümölcsök több energiát biztosítanak, mint gondolnád. És ne feledd: mindig igyál elég vizetzold_dupatta_2.jpg

Kállai Lili

Facebook.com/tanctanarod

Induló kurzusaim

süti beállítások módosítása