Kállai TáncStúdió

Az indiai bokacsörgő

bokacsorgovel.jpg

Nagy örömömre egy indiai bokacsörgőt volt alkalmam átvenni a tánctanáromtól. Ez egy nagyon különleges dolog, a táncos legfőbb kelléke, melyet szent tárgynak tartanak, ezért nagy boldogsággal töltött el.

Indiában még él az az évezredes hagyomány, hogy a táncos kéri a tanárt, hogy fogadja tanítványául.  Ha elfogadja, megkezdődik a közös munka, tanítani kezdi. A tanítvány onnantól számít valódi táncosnak, amikor a guruja megajándékozza egy bokacsörgővel, és felköti azt a lábára. Ez egy rendkívül ünnepélyes pillanat, egy avatáshoz hasonló.

A csörgőt szent tárgyként kezelik, egy imafüzérhez és egy szent könyvhöz hasonlóak kell vele bánni.

  • Akkor a földre sem szabad letenni, ugye? – Kérdeztem.
  • A tánctér már szentnek számít, de én nem teszem le. – Hangzott a válasz.

Csodálattal tölt el, hogy van egy kultúra a Földön, amely még tiszteli a szent dolgokat, és ahol a tánc is megőrizte a szakralitását.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

A tánc világnapja az Indiai Nagykövetségen

Idén is számos helyen megünnepelték a tánc világnapját, jómagam az Indiai Nagykövetség műsorát tekintettem meg. India a világ egy legrégebbi kultúrája, egyedülálló tánckinccsel rendelkezik.

Túri Virág Réka, aki nem rég érkezett haza Indiából, kelet-indiai odisszi tánccal kápráztatta el a nézőket. Ezen kívül láttunk még tradicionális produkciókat és nagyon kreatív fúziós táncokat is. Páratlan élményben volt részem, szavak helyett beszéljenek a képek.

turi_virag_reka.jpg

Túri Virág Réka: odisszi tánc.

indiai2_kivagva.jpg

Tradicionális indiai tánc.

dsc07028.JPG

Tradicionális indiai tánc.

dsc07043.JPG

Egy szerelmi történet indiai stílusban előadva.

kelet_es_nyugat.jpg

Ebben a rendkívül kreatív produkcióban egy indiai és egy nyugati nőt alakított a két táncosnő.

dsc07059.JPG

Ebben a koreográfiában az india táncot és az európai reneszánsz táncot ötvözték nagyon ötletes módon.

dsc07064_elforgatva.jpg

Tradicionális indiai tánc.

flamenko.jpg

Flamenkót is láttunk.

dsc07073.JPG

Flamenkó és indiai kathak stílus együtt a színpadon.

dsc07075.JPG

Flamenkó és indiai kathak stílus együtt a színpadon.

Rendkívül színvonalas műsor volt, minőségi produkciókkal, igazi művészek előadásában.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Táncművészet a XX. század elején

A századforduló környékén és a xx. század elején változások történtek a világban. Az életszemlélet, az életmód átalakult. A technika fejlődésnek indult, többek között megjelent az autó, a varrógép, a villanykörte és a telefont. A nők letenni készültek a fűzőt, elhagyták a sok alsószoknyát, majd a ruhák rövidülni kezdtek, útnak indult az emancipáció. Az emberek kiábrándultak a romantika korszakának nagy eszményeiből, az első világháború szele már érződött a levegőben.

Természetes, hogy mindez hatott a táncra is. Oroszországban Petipa fél évszázados sikere leáldozóban volt. Az emberek kiábrándultak a mesebalettekből, Nyugat-Európában a balett helyét átvette a varieté. Tüllszoknyás tündérek helyett élénkszínű ruhába öltözött, erősen sminkelt táncosnők szórakoztatták a közönséget, megjelent a kánkán.

kankan_free.jpg

Kánkán

A Djagilev Társulat a vadregényes kelet felé fordult ihletért. Olyan témájú balettek vittek színre, mint Seherezádé, Tűzmadár és a Poloveci Táncok.

Amerikában három különleges egyéniség jelent meg, akik a balett helyett valami egészen mást mutattak. Loié Fuller a látványt tartotta elsődlegesen fontosnak, Isadora Duncan az antik görög művészetet tartotta eszménynek, míg Ruth St Denis a közel-keleti és távol-keleti művészetet. Utóbbi kollegájával, Ted Shawn-nal megalapította a Denishawn Dancers nevű tánciskolát. Ted visszahozta a férfiakat a tánc világába, akik egy időre eltűntek a színpadról. Ők alkotják a modern tánc előfutárát jelentő generációt.

loye_faller.jpg

Loié Fuller

isadora_duncan.jpg

Isadora Duncan

ruth_saint_denis.jpg

Ruth St Denis

ted_shawn_ruth_saint_denis.jpg

Ted Shawn és Ruth St Denis

A társastánc is egy másik kultúra felé fordult, azonban nem kelet, hanem nyugat felé: megérkeztek Európába a latin-amerikai táncok. A tangót kezdetben botrányosnak tartották, Párizsban mégis kitört a tangó-láz. A samba második hullámban aratott sikert. A rumba ugyancsak sokak kedvencévé vált. Kubában kialakult a cha-cha-cha, ami rövid idő alatt meghódította a világot, majd a két világháború között az Egyesült Államokból megérkezett a rock and roll.

tango_1920.jpg

Tango

latin2_1930.jpg

Latin tánc 1930 környékén

Anglia volt az egyetlen, ahol az első világháború alatt is élénk társasági élet zajlott. Rendszeresen tartottak teadélutánokat, melyeknek elengedhetetlen kelléke volt a népszerű társastánc, a foxtrott. Ebből 1927-ben kialakították a slow foxot és a quick stepet. A foxtrottnak nagyon fontos jelentőséget tulajdonítok, mert a standard stílus alapját ez jelentette.

Az erkölcstelennek tartott argentin tangóból megkoreografálták a standard stílushoz igazított angol tangó, valamint a bécsi keringő egyik utódából a bostonból megszületett a csodálatos és elegáns angol keringő.

Világosan láthatjuk, hogy a társadalmi folyamatok hatalmas hatást gyakorolnak a művészetekre. A tárgyalt korszakban az emberek kiábrándultak, a korábbi szabályok helyett szabadságra vágytak. Eldobták a fűzőt, a szoknyák lerövidültek. Ez kitűnően tükröződött a táncban is. A standard táncokban megjelent a szoros tánctartás, a latinokban a csípőmozgás. Mindkettő felháborodást váltott ki kezdetben. A balettművészek egy része letette a spicc cipőt és a tütüt, sőt, mint láttuk, voltak, akik az egész balettet elvetették.

A világ óriásit változott fél évszázad alatt, és ez mérhetetlen nyomott hagyott a táncművészeten. A balett, a modern tánc és a társastánc is tovább fejődött, mindegyik csodát alkotva a maga területén.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Induló kurzusaim

süti beállítások módosítása