5 film, amit feltétlenül nézess meg a táncos gyermekeddel

A gyermekek többségének szívét a latin táncok hamarabb rabul ejtik, mit a standardek. Nem csoda, hiszen az utóbbi kategória száz évvel visszarepít az időben. A történelmi társastáncok és a balett ráadásul még régebbre kalauzol. A gyerekek többsége nem érti, miért nem látszódhatott ki a láb a szoknyából, miért hordtak a hölgyek kalapot és ernyőt, miért nem táncolhattak kesztyű nélkül. De ugyancsak rejtély a számukra, miért kizárólag a jobb oldalán lehet a nő a férfinek. Ezeket a korszakokat nem csak megérteni, de teljesen egészében át is kell érezni, ahhoz, hogy hitelesen vigyük színpadra a táncokat. Ehhez kiváló segítség lehet néhány korhű film. Ezektől talán még ahhoz is kedvet kapnak, hogy néhány régi regényt is elolvassanak.

Mary Poppins-t a legtöbb gyerkőc kedveli. Ki ne szeretne egy varázserejű dadát? A csodás képességekkel megáldott hölgy azon felül, hogy mesebeli tájakra kalauzolja a kicsiket és gyönyörű dalokat énekel, szigorúan betartatja a korszak illemszabályait kis tanítványaival. A dadust alakító July Andrews bámulatosan forog hosszú szoknyában és kalapban.

mary_poppins.jpg

 

A My fair lady ugyan felnőtteknek íródott musical, de semmi okát nem látom, hogy gyerekek miért ne nézhetnék meg. Én imádtam kiskoromban. Jól látszik a műből, hogy mennyit jelent a helyes beszéd, a megjelenés, és alkalom adtán a ruha. Gyönyörűen kirajzolódik, mit követelt meg a korszak illeme a bálokon. (Valójában az egész tanítás során a királyné fogadására készítik fel Elizát.) A csodálatos Audrey Hapburn-t minden idők legnagyobb dívájának tartom.

my_fair_lady.jpg

 

A Sissy című csodát szinte minden ünnepen közvetíti a televízió. Engem teljesen lenyűgöztek a csodálatos ruhák már ötéves koromban is. Ez egy évszázaddal régebbre repíti a nézőt, a keringő, a francia négyes, a palotás és a csárdás korszakába. Több báli jelenet van a filmben, jól érzékeltetik az adott kor etikettjét.

romy-schneider-sissi-bluedress-425x318.jpg

 

A Samantha karácsonya egy rendkívül bájos családi film. Egy gazdag kislányról szól, aki rengeteget tesz szegény, árván maradt barátnőiért. Nem csak a XX. század eleje ismerhető meg belőle, hanem az is, mi az igaz barátság.

samantha_karacsonya.jpg

 

Heidy története rendkívül népszerű. A gyönyörű kislány a svájci hegyek közül kerül egy gazdag családhoz társalkodónőnek. Jól látszik a különbség a parasztság és az arisztokrácia életvitele között. Ezt fontos tudni, hiszen a táncaik is eltérőek. Gondoljunk a csárdásra és a palotásra.

heidi.jpg

 

Az elmúlt száz év során felfoghatatlanul sokat változott a világunk. A táncos gyermekeknek fontos, hogy ismerjék a fűzők, nagy szoknyák és kalapok korszakát, hiszen a mi műfajunk a XIX. századod és a XX. század elejét eleveníti meg.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Címkék: Gyermektánc