Angol keringő

 

Videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=phgeDFSgCOA

 Ha báli szezon, esküvő, szalagavató, akkor keringő! De melyik is? Melyik a könnyebb? „Nyilván a lassabb!”- gondolják a kezdők. Pedig koránt sem! Hogy miért? Azonnal kiderül. A bécsi keringőt már részleteztük egy előző cikkünkben, most térjük rá az angol keringőre.

A sorrendből kitalálható: az angol keringő a fiatalabb. A bécsi keringő egyik utódából, a boston nevű társastáncból alakították ki, vajon kik? Természetesen az angolok.

A tíz versenytáncot végignézve azonnal szembetűnik, hogy majdnem mindegyikre rátették a bélyegüket az angolok. Ezzel szemben a bécsi keringő mégis csak osztrák-német eredetű. Az angolok sokáig nem is fogadták el. Viszont ebben az esetben is feltalálták magukat, kialakították az angol keringőt.

„A lassabb táncok könnyebbek!” – gondolhatnánk. Nem igaz! Lassan táncolni mindig nehezebb. Zenéje fele olyan lassú, mint jól ismert őséjé. Emellett a bécsi keringő jobbra és balra történő fordulataival szemben itt bőséges figurakatalógus áll rendelkezésünkre.

A lassabb zenét ki kell töltenie a táncnak, ezért mélyebben kell süllyedni és magasabbra kell emelkedni (erős lábizomzatot igényel). Ez természetesen akkor szép, ha folyamatos és a páros megtartja az egyensúlyát (tánctartásban, a lány magas sarkúban).

Kezdetben haladó jellegű figurákat tartalmazott, mint a boston és a foxtrott, később viszont fordulatokkal tarkították. Ennek köszönhetően átlós szerkezetet kapott. A fordulatok mennyisége gyakran ¾, gyakoriak a diagonall irányok.

Zenéje folyamatos, lendületes, ¾-es. Az alapjaival a tánciskolában is megismerkednek mind a gyermekek, mind a felnőttek, hiszen a bálok elengedhetetlen kelléke. A kitartóbbak azonban idővel képesek elsajátítani ennek az elegáns táncnak az arisztokratikus előadásmódját is!

 

Videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=COJa38aZGdw

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod