Kállai TáncStúdió

Hány éves korban érdemes elkezdeni a tánctanulást?

Egyes szülők már óvodás korban szorgalmazzák a tánctanulást, mások szerint viszont ez még korai. Nézzük meg, milyen életkorban a legoptimálisabb elkezdeni ismerkedni a tánclépésekkel.

A tánc és az zene egyidős az emberiséggel. Mi sem mutatja ezt annál jobban, mint hogy a gyermekeknek lételemük a mozgás. Sőt, egyes kutatók szerint már az állatvilágban is találkozunk olyan mozgásformákkal, amelyek bizonyos értelemben táncnak tekinthetőek.

Azoknál a népeknél, akik még őrzik a kultúrájukat (Dél-Amerika, India, arab világ, cigányság) a gyermekek a szocializáció részeként sajátítják el az adott területre jellemző táncokat. Nem volt ez máshogy a magyar népi kultúrában sem. (Vajon megérte ezt lecserélni mindenféle elektromos kütyüre?)

A tánctanulás megkezdésére a legalkalmasabb időpont a kisgyermekkor. Az alapmozdulatokkal már óvodás korban el lehet kezdeni ismerkedni. Véleményem szerint a fegyelmezettebb gyermekek már 4-5 éves korban elkezdhetik a tánctanulást, másoknak 6-7 éves korban ajánlott. Hogy miért? Ekkor még nagyon jól fejleszthető a ritmusérzékük, a mozgáskoordinációjuk, a tartásuk, a térlátásuk, izmaik nyújthatóak és erősíthetőek. Nem mellesleg hamar kitűnnek a tehetségek és a nekik megfelelő képzésben részesülhetnek.

Mi történik ezzel szemben, ha később kezdik? Kiemelkedő tehetségeket a nagyobb gyermekek között is felfedezhetünk, viszont gondoljunk bele: 14-15 éves korban az izmok már kevésbé alakíthatóak, aki előtte nem mozgott, annak sok esetben gyengébb a mozgáskoordinációja. Ebben a korban sajnos már nagyon gyakoriak a tartáshibák, ráadásul ők már gátlásosabbak. Nem beszélve az elfoglaltságról: rengeteg a különóra és éppen továbbtanulás előtt állnak. Egyértelmű, hogy nem ebben az időszakban a legoptimálisabb beiratkozni a tánciskolába.

Külföldön nagyon jól működik a gyermekek táncképzése, különösen Oroszországban. Nézzük csak meg a nemzetközi versenyeket, mindenhol remekelnek az orosz gyerekek. 

Ezzel szemben mi a helyzet nálunk? Érettségi előtt álló fiatalok a szalagavatós táncra készülve a legalapvetőbb mozdulatokat sem ismerik, hiszen vagy egyáltalán nem tanultak korábban táncolni, vagy csak néhány hétig, ami bizony nagyon kevés.

Soha nem késő elkezdeni a tánctanulást. Minden korosztálynak örömöt okoz a zene és a mozgás. Viszont több tekintetben előnyük van azoknak, akik már kiskorban elkezdik.

 Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

Port de Bras - avagy mi ez a kimondhatatlan nevű műfaj?

 

Unod az aerobik órákat? A pörgős zumba nem a te világod? Eleged van a szörnyű izomlázból? Viszont szeretsz mozogni és fontos számodra az egészség? Akkor a port de bras a te műfajod!

Mi is ez valójában? Julio Diguez Papi és Vladimir Snezhik alakította ki. Elsősorban a balett alapok és a torna keveréke. (Ne ijedj meg, nem kell tour-okat forogni, de még angol spárgát sem kell csinálni.) Kinek ajánljuk?

Akinek fontos az egészsége. Serkenti a vérkeringést és átmozgatja az összes izmot. Jótékony hatással van a hátizmokra. Joseph Pilates szerint, „csak annyi éves vagy, amennyi a gerinced”. Akár ülő, akár álló munkát végzel, szükséges, hogy dolgozz a gerinced egészségesen tartásán. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a hajlékonyságot.

Ha szeretnéd nőiesebbé tenni a mozgásod, feltétlenül itt a helyed. A kecses mozdulatoktól elegánsabbá válsz és idővel gyönyörű lábad lesz. Garantálom, hogy minden férfi meg fog fordulni utánad.

A táncosoknak külön ajánlom. Az már szinte közhelynek számít, hogy minden tánc alapja a balett. Ráadásul a táncosoknak az is fontos, hogy állandóan edzésben tartsák magukat. Véleményem szerint ennél jobb műfajt, keresve se találhatnánk. Természetesen ez az urakra is vonatkozik.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én imádom a kellemes lágy zenét, sőt a retro slágereket is. Olyan zenét használunk, amilyet szeretünk. Ettől rögtön jobb kedvünk lesz és a koreográfiák tanulása is könnyebben megy.

Egyszóval, ettől a táncos tornától hamarosan magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb leszel.  Azt pedig mondanom sem kell, hogy a zene és a mozgás mennyire jótékony hatással van nem „csak” a testre, hanem a lélekre is. Egy feszült nap után nincs is ennél jobb lazítás.

Kállai Lili

facebook.com/tanctanarod

süti beállítások módosítása